Det er beskeder som disse børn kan modtage fra den fiktive skabning, Momo.
Foto: Yasemin Tokmak

Kristine P. Josephsen

Journalist

Frida D. Kongsdam

Journalist

Yasemin Tokmak

Fotojournalist

Momo giver børn mareridt

Den fuglelignede dukke, Momo, udfordrer børn og unge med ubehagelige ’challenges’ på sociale medier og opfordrer bl.a. til mord og selvmord. Momo har hærget i flere andre lande, og nu skriver Momo også beskeder i Danmark.

Momo er egentlig en dukke, som er lavet af japaneren Midori Hayashi, og er udstillet på et japansk museum: Tokyos Horror Art Vanilla Gallery. Men nogen har brugt dukken Momo i en online challange, der har skræmt en masse børn. Første gang Momo kom til syne var i Argentina i august 2016. De fleste gange Momo har skrevet til en, har der dog været tale om en ’kammerat’, der bare lavede sjov. Hverken Midori Hayashi eller museet, Momo er udstillet på, har noget med challengen at gøre. Ingen har kunnet finde ud af, hvordan og hvem der har startet dette fænomen.

Nu spøger Momo også i Danmark
Momo spørger på beskeder, om man har lyst til at være med i en challenge. Nogle af beskederne har ramt børn så hårdt, at nogle menes at have begået selvmord. Nogle ting, man skulle gøre i challengen, lød sådan: “Dræb din familie, og skriv derefter til mig kl 02.00 om natten.” En 11-årig dansk pige ved navn Stefanie Lang fik disse beskeder fra Momo, der blandt andet også har givet hende mareridt. Mette Lang, Stefanie’s mor, delte nogle screenshots på Facebook af samtalen mellem hendes datter og Momo, og flere tusinde kommenterede på dette opslag. Mette Lang overtog sin datters telefon, hvis vedkommende skulle skrive igen. Momo skrev også: “Du er 12 år. Du driller en, der hedder Victor”. Stefanie kender ikke nogen Victor, og har ikke drillet nogen som helst. Mette forsikrede derfor Stefanie, at der ingen Momo var, da det helt klart bare var en person, der ville skræmme hende.
Stefanie havde ikke selv har taget kontakt til Momo. Hendes nummer er hemmeligt, og hun har heller ingen Facebook-konto, så Mette kan derfor ikke forstå, hvordan hendes datter har fået disse beskeder.

Jeg vidste godt, at Momo ikke ville komme hjem til mig, men det var stadig lidt skræmmende.

Wilma Lundkvist, 18 år.

Mange henvendelser til Børnetelefonen
Hos børnetelefonen har de også modtaget henvendelser om Momo. “Vi ved ikke så meget om Momo, men der er ca. 5 børn, der skriver eller ringer ind hver uge, så vi har haft problemer med at svare børnene tilbage”, siger en rådgiver fra børnetelefonen.

Skræmmende oplevelse
Wilma Lundkvist på 18 år har også fået beskeder fra Momo. ”Jeg vidste godt, at Momo ikke ville komme hjem til mig, men det var stadig lidt skræmmende”, siger Wilma. Hun søgte oplysninger om Momo på nettet, og hun tænkte, at det bare var nogen, der prøvede at skræmme hende. Hun blokerede personen, og siden har hun ikke tænkt så meget mere på det. “Jeg vidste godt, at der var nogen, der lavede sjov med mig for at gøre mig bange, men jeg kan godt forstå, hvis mindre børn bliver skræmte”, siger Wilma Lundkvist.

Momo er ikke virkelig
Der har været en del fremme om Momo siden August 2016, og i Danmark har vi især fået øjnene op for Momo inden for den seneste måned. En gruppe børn og unge er blevet skræmt fra vid og sans. Men da forældre er begyndt at snakke med deres børn om, at Momo ikke er virkelig, og at Momo ikke kommer hjem til dem, har det ikke været lige så skræmmende. Det kan nu stadig påvirke yngre børn, da beskederne er meget ubehagelige. Børn og unge kan også blive skræmt ved tanken om, at nogle af deres venner kunne finde på at skræmme dem.

I den lille animationsfilm nedenfor, kan du se, hvordan det føles for drengen, Lars, at blive kontaktet af Momo – eller er det nu også Momo?

Lavet af: Yasemin og Kristine i programmet “Powtoon” på Skoletube

2 Kommentarer

  1. momo

    jeg er momo jeg kommer og spiser din barne diller hmmmmmmmmmmm

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *