Hold musen hen over billedet, og tryk på de cirkler, der kommer frem.
Foto: Petrine H. Høgenhaug (Bearbejdet i Thinglink på Skoletube)

Asbjørn T. Hoff

Journalist

William L Heegaard

Journalist

Petrine H. Høgenhaug

Fotojournalist

Ufrivillig barnløshed kan knuse dine drømme

Skynd jer! Nye kampagner som spillerdinsæd.dk opfordrer danskerne til at komme tidligere i gang med at få børn. Undersøgelser viser nemlig, at hver 5. mand ikke bliver far. Det skyldes blandt andet lav sædkvalitet hos mange danske mænd. Også kvinderne mister evne til at få børn med alderen.

En undersøgelse fra Sexlinien viser, at 16-25% af danskerne ikke kan få børn. Det har betydet, at antallet af fertilitetsbehandlinger er steget med 60 procent over det sidste årti. Når folk bliver fortalt, at de er ufrivilligt barnløse, er der tit gået et længere forløb forud, hvor man har prøvet at blive gravid på naturlig vis. Man kan få fertilitetsbehandling, men mange oplever en angst for, om det overhovedet vil lykkes at få et barn. ”En af grundene til, at ufrivillig barnløshed bliver mere og mere udbredt, er blandt andet, at folk får børn senere”, siger Anne Buur, som er formand for Landsforeningen for Ufrivillig Barnløshed (LFUB). På landsplan er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende omkring 29 år, hvorimod den var ca. 23 år i 70’erne. Det kan betyde, at det bliver sværere og tager længere tid at opnå drømmen om barnet.

Mange årsager til barnløshed
Men der er også andre ting, der kan stå i vejen for en graviditet. En af dem kunne være lav sædkvalitet hos manden, og dette er en af de hyppigste grunde. ”Først prøver man at vejlede manden i at leve sundt og fx holde op med at ryge, og hvis det ikke hjælper, kan man hjælpe sædcellerne til at befrugte ægget”, forklarer Lars Aage Grønlund, som er speciallæge i gynækologi og obstetrik med egen klinik i Helsingør. En anden grund kan være, at kvindens æggeledere er lukket, måske som følge af en blindtarmsbetændelse eller en underlivsbetændelse. Kvinden kan desuden lide af PCO, som er nogle forandringer i æggestokkene, eller endometriose, som er at have livmoderslimhinden et forkert sted. Men så er der også nogle, det bare ikke lykkes for, selvom der intet er galt med parret.

Nogle ender med at være permanent barnløse, hvilket kan resultere i en kæmpesorg, fordi ens drøm om et barn er knust

Anne Buur, Formand for Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse

Vanvittigt hårdt både psykisk og fysisk
”Nogle ender med at være permanent barnløse, hvilket kan resultere i en kæmpesorg, fordi ens drøm om et barn er knust, men der bliver tilbudt støtte. Når folk går igennem fertilitetsbehandling kan det være vanvittigt hårdt både psykisk og fysisk”, oplyser Anne Buur fra LFUB. Når kvinden gennemgår behandling får hun en del hormonindsprøjtninger, som påvirker kroppen. Det psykiske aspekt er ligeledes hårdt. Selvom kvinden måske får sat et befrugtet æg op, er der ingen garanti for, at ægget sætter sig fast, og ventetiden fra ægoplægning til testdag er for mange rigtig hård. ”For de par som er i behandling i flere år, beskrives det oftest som, at livet er sat på pause og kun handler om barnløshed og behandling”, siger Anne Buur.

Kilde: spillerdinsæd.dk
Foto: Produceret af Petrine H. Høgenhaug (med Easel.ly på Skoletube)

Fertilitetsbehandling
En fertilitetsbehandling sker således, at man kontakter en læge og henvises til en gynækolog. Man kommer igennem nogle samtaler, og ultralydsscanning af ens livmoder og æggestokkene, og der skal laves en sædprøve af manden. Senere hen skal man have taget blodprøver for at tjekke hormontal, som viser kvaliteten af ens æg. Man skal også have en vandscanning, som foregår på cyklusdag 8. Her tjekker de ens passage. ”Efter alle samtalerne får man nogle IUI’er (Intrauterin Insemination), som er nogle forsøg – men hvor mange forsøg kommer an på alder. Selve behandlingen kan være meget hårdt psykisk og fysisk, fordi kvinden skal have hormonindsprøjtninger, som er med til at påvirke kroppen”, fortæller Lars Aage Grønlund.


Hvis du vil vide mere:

www.spillerdinsæd.dk
www.lfub.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *