Foto: Kalle Beck Josefsen (bearbejdet på Giphy.com)

Kalle B. Josefsen

Redaktionschef

Debat: Børn bør tilbringe mere tid i drømmeland

Da jeg sad og så ”Langt fra Borgen” i min sofa her den anden dag, handlede det om lange skoledage, og der var nogle børn, der gav deres meninger til kende. De sagde alle sammen, at de gik for lang tid i skole og ikke fik noget som helst ud af de sidste timer, fordi de var udmattede efter en lang skoledag. Det fik mig til at tænke over, at det egentlig lidt af deres egen skyld, da rigtig mange børn og unge får for lidt søvn.

At børn sover alt for lidt, viser en stor undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Ifølge undersøgelsen sover mere end hvert tredje barn fra alderen 7-18 år for lidt, og mere end halvdelen af børn fra 7-9 år sover for lidt.

Langt de fleste teenagere er trætte i skolen og sidder alle som en flok dvaske dovendyr ifølge mine erfaringer, og jeg tør godt at sige, at jeg er erfaren inde for dette felt.  Men hvis de ikke sørger for at få deres skønhedssøvn, er det så ikke deres egen skyld, hvis de ender med at sidde og hænge med næbbet? For de fleste af mine venner sover i hvert fald ikke, hvad de skal, og de brokker sig over den lange skoledag.

Vores krop fungerer som et batteri. Jo længere vi er vågne, jo mindre energi har vi tilbage. Når vi sover bliver vores krop ladt op. Forestil dig et batteri, der aldrig bliver ladt nok op. Det mister energi og kører på lavt blus, og det er lige præcis det, der sker med vores krop, når vi ikke får vores søvn.

Langt de fleste teenagere er trætte i skolen og sidder alle som en flok dvaske dovendyr.

Jeg ville godt kunne følge folk, hvis de sagde, at de gik for lang tid i skole pga. for lidt fritid, for det har vi sikkert for lidt af. Det er dog en helt anden snak.

Forskellige undersøgelser viser også, at hvis man kigger på en skærm, som fx en telefon, tablet eller tv, inden man skal sove, kan man ikke finde ro, for lyset fra skærme er som gift for vores hjerne og holder os vågne. Søren Berg, søvnekspert og overlæge siger til DR: ”Der er mange, der klager over, at de ikke sove, men det er oftest deres egen skyld, de ikke kan sove, da de har kigget på noget elektronik, inden de har lagt sig til ro. Så computeren skal ud, tv’et skal ud, og mobiltelefonerne skal væk, før at børn kan få den søvn, de skal have”.

Jeg synes, at det er tankevækkende, at der er så mange børn i Danmark, der sover for lidt, og det er heller ikke kun børns eget ansvar at få den søvn, som de har brug for. Mange forældre tager for lidt ansvar i forhold til deres små skattebassers søvn, selvom de vil dem det allerbedste. Mon ikke det er på tide, at de tager tyren ved hornene og tager noget mere ansvar.

Nu er det ikke fordi, jeg synes, at det er fedt at være en nederen type og bare opfordre børn til at lægge sig til at sove tidligt, men jeg vil bare sige en ting til min generation: Det er jeres egen skyld, at I er trætte, for I går for sent i seng. Og til dem der går tidligt i seng og ikke kan sove. Smid dog jeres elektronik lidt tidligere på dagen og læs en bog i stedet. I burde vide, hvor vigtigt jeres søvn er for jeres læring og energi. Så husk det nu:

Drøm sødt…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *